Expat-leven: leven en werken in het buitenland

De beslissing nemen om voor het werk in een ander land te gaan wonen en je familie mee te nemen, is een heel moedige stap. In het buitenland wonen, is immers een totaal andere ervaring als er op vakantie zijn, in tegenstelling tot wat de thuisblijvers over het algemeen denken. Het is voor het grootste deel een stap in het ongewisse, weggelegd voor de avonturiers onder ons. Zelfs goed voorbereid, kom je een groot aantal onbekende en nieuwe dingen tegen waarmee je moet leren omgaan of waarvoor je een oplossing moet vinden. Maar wanneer de eerste woelige aanpassingstijd voorbij is, kan het expat-leven een grote verrijking zijn, zowel voor jezelf als je familie. Je komt in contact met zoveel nieuwe en opwindende ervaringen, die je nooit zou beleefd hebben, mocht je thuis gebleven zijn. Belangrijk evenwel is, om dit expatavontuur van het begin aan goed aan te pakken. Voornamelijk expat-partners die voordien een zinvol, gevuld leven hadden, die voordien werkten en ingebed waren in een uitgebreid sociaal netwerk, kunnen deze ommekeer naar een expat-bestaan als een groot verlies voelen. Plots is er geen zinvol doel meer in je leven. Als alle verhuisdozen uitgepakt zijn en de administratie gedaan, overvalt je mogelijk een gevoel van verveling, eenzaamheid en doelloosheid. Zonder een doel in je leven, heb je geen duidelijke richting en motivatie om iets te bereiken. Hieruit komt ontevredenheid voort, het zich ongelukkig voelen en zelfs een aantal ziekten, zoals bijvoorbeeld depressie. Om dit te vermijden en van jouw expat-avontuur een succes te maken, heb je van in het begin een goede aanpak nodig. Hier kan ik je ondersteunen, je begeleiden en je op de juiste weg helpen. Ik kan uit mijn ervaring als expat-vrouw en mijn expertise als systemische life-en business coach putten om jou naar dit succes te begeleiden. Ik ben Belgische en woon al sedert bijna 10 jaar niet meer in Belgiƫ. Een verblijf van 3 jaar in het Verenigd Koninkrijk en de rest van de tijd in Duitsland, hebben mij de voor-en nadelen van een expat-bestaan aan den lijve doen ondervinden en hebben van mij een ander en rijker persoon gemaakt. Mijn afgelegde weg was echter geen gemakkelijke en gaandeweg moest ik heel wat hindernissen en problemen overwinnen. Voor mij was dit een enorme leerervaring en deze opgedane ervaring wil ik graag, samen met mijn expertise als systemische life-en business coach, delen met mensen in een gelijkaardige situatie, zodat zij een iets makkelijker pad mogen bewandelen, op weg naar een geslaagd en gelukkig expat-leven.

De voorbereiding

Om de stap naar het expat-leven te zetten, of om van de ene missie naar de andere te gaan, moet je heel erg georganiseerd zijn. Begin tijdig. Ik kan je heel wat praktische tips geven, en vooral, jou coachen, om jouw verblijf in het buitenland optimaal voor te bereiden. Mocht deze periode ook emotioneel heel zwaar worden - je krijgt bijvoorbeeld angst van het hele avontuur - dan kan ik je ondersteunen.

Het leven in het buitenland

Hoe goed je ook denkt voorbereid te zijn, toch kom je onverwachte dingen tegen of loopt het allemaal niet zoals gepland. Hoe ga je hiermee om? Hoe zet je de eerste stap naar een oplossing? Hoe geef je aan je nieuwe leven in het buitenland een zinvolle invulling? Zeker voor de expat-partners: hoe te vermijden dat je in een zwart gat valt? Ik kan je ondersteunen, begeleiden en je op weg zetten naar wat jij van je expat-leven wil maken.

De terugkeer

Hoewel het misschien makkelijk lijkt om terug te keren naar je vaderland, zo probleemloos loopt dit niet. Het is zelfs bijna moeilijker als de allereerste stap naar het buitenland. Je bent intussen namelijk een andere persoon geworden. Hoe vind je je nieuwe plaats in je land van oorsprong? Hoe vind je terug aansluiting met de thuisblijvers en je oude leven? Willen je kinderen nog wel mee terug? Zij zijn tenslotte ook andere en rijkere mensen geworden. Mits de juiste voorbereiding en coaching, kan ik ook van jouw terugkeer een geslaagde ervaring maken.